Probiotica als basissuppletie?

Vanwege het feit dat de darmflora voor minstens 70% de weerstand bepalen, hebben probiotica een plaats in de basissuppletie. Vooral mensen met gevoelige darmen doen er goed aan dagelijks probiotica te gebruiken. Ook mensen met chronische darmklachten zoals prikkelbare darm syndroom gebruiken probiotica permanent. Probiotica kunnen ook tijdelijk worden ingezet, zoals bijvoorbeeld voorafgaand aan en tijdens het reizen in exotische oorden. Daarnaast bijvoorbeeld tijdens en na het gebruik van antibiotica of na een darminfectie.

Darmflora versterken met probiotica

Een darminfectie zoals reizigersdiarree of diarree na antibioticagebruik heeft te maken met een verstoorde darmflora. Een verstoorde darmflora kan allerlei klachten geven, zoals diarree, obstipatie, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid en een verminderde weerstand. Om dit te voorkomen en de balans in de darmflora te bewaren zijn bacteriestammen nodig die goed zijn in het bestrijden van ongewenste bacteriën. Wanneer u dit nodig heeft zijn bijvoorbeeld Enterococcus faecium, Lactobacillus casei en Lactobacillus plantarum een goede oplossing.

De darmwand ondersteunen

De darmwand vormt een barrière die voorkomt dat ongewenste stoffen of onvolledig verteerde stoffen het lichaam kunnen binnendringen. Als gevolg van onder andere stress, chronische ontsteking, voedselintoleranties en medicijngebruik kan de darmwand doorlaatbaar worden. Dit kan leiden tot vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten en migraine. Om de darmwand te ondersteunen heeft u bacteriestammen nodig die de barrièrefunctie van de darm bevorderen. Lactobacillus casei, Lactobacillus salivarius en Bifidobacterium lactis kunnen u hier bij helpen.

Allergie voorkomen

Wanneer het immuunsysteem in balans is, blijft de weerstand op peil en kunnen infecties of allergische reacties voorkomen worden. Bacteriestammen die in staat zijn het immuunsysteem in balans te brengen dragen hiertoe bij. Denk hierbij aan Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis en aan Lactococcus lactis.

Meerdere bacteriesoorten en -stammen

Keuze uit meerdere probioticaproducten is een voorwaarde voor een probioticumadvies. Elke bacteriestam heeft immers specifieke eigenschappen. Een probioticum met meerdere bacteriesoorten- en stammen verhoogt de effectiviteit. Deze zijn op meerder plaatsen in de darm actief waardoor ze de kans op overleving van één of meer bacteriestammen verhogen. Uit diverse onderzoeken is duidelijk geworden dat een probioticum met meerdere soorten en stammen een betere bescherming biedt tegen darminfecties dan een probioticum met slechts één bacteriestam.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht

Vraag & antwoord

Hier kunt u uw vraag stellen. Uitleg over de termijn waarbinnen vragen beantwoord worden.

Stel een vraag
 • Hans Hoogerwaard
  Hans Hoogerwaard (21 Maart 2014 om 20:09)

  Probiotica, is voor sommige mensen zeker een goede oplossing om een sterkere weerstand op te bouwen. Maar ik blijf toch voorstander van de natuurlijke aanpak. Je geeft al aan dat stress een oorzaak is. Wanneer je dan probiotica neemt ben je dus eigenlijk aan het dweilen met de kraan open. In dit geval lijkt me het dus veel beter om juist naar een psycholoog te gaan en op die manier de kwaal op te lossen. Ik schrijf zelf ook hierover op mijn website over <a href=“http://maagzuurremmers.net”>maagzuurremmers</a>. Vaak worden enkel de symptomen in plaats van het probleem zelf behandeld. Veel mensen hebben juist baat bij het behandelen van de oorzaken. Te snel beginnen met medicatie schaadt alleen maar!

  Reageren
 • Ada

  De oorzaak aanpakken is het belangrijkste. Probiotica kan op een natuurlijke manier helpen. Maar zal in dit geval de stres niet wegnemen. Maar ook niet tegen werken. In combinatie ben je er het snelste weer bovenop.

  Reageren
 • Rosalie Strunk
  Rosalie Strunk (12 Juli 2017 om 11:36)

  Kan probiotica ( welke?) ook in combinatie met metamucil genomen worden? Dit laatst genoemde wordt gebruikt vanwege een spastische darm. Momenteel is de darmflora helemaal in de war, vanwege stress. Graag zie ik mijn darmen weer enigzins normaal functioneren, i.p.v. water meer vaste ontlasting. Graag zie ik uw reactie tegemoet. Mocht u menen dat een artsen bezoek verstandiger zou zijn dan hoor ik dit ook graag. Vriendelijke groet,
  Rosalie Strunk

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Beste Rosalie je kunt dit zelfs heel goed combineren maar als je veel diarree hebt is het gebruik van metamucil minder goed omdat deze ook een beetje laxeert. Ik zou het gebruik van probiotica in combinatie met l-glutamine adviseren.

   De toepassing van l-glutamine is
   * Leaky Gut Syndroom
   * Darmflora (uit balans) - dysbiose
   * Herstel na ziekte
   * Wondheling
   * Stress
   * Spieropbouw
   * Immuniteit (zwakte)

   De probiotica is van het merk bio-kult zeer goed en nog sterker is de probiotica van vitena(30 miljard) de l-glutamine hersteld je darmslijmvlies en de probiotica de darm

   Met vriendelijke groet,

   Helene
   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
 • Sara van Roon
  Sara van Roon (17 november 2017 om 17:40)

  Ik heb zelf vaak langs van maagzuur vooral 'snachts is daar iets aan te doen?

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Goedendag,

   Het beste is om lithothanium te gebruiken eventueel in combinatie met gastricumeel.

   Lithothamnium

   Botanische naam: Lithothamnium calcareum

   Gebruikt deel: thallus

   Te gebruiken bij:
   * reuma, artrose, artritis, ischias
   * brandend maagzuur, maagpijn
   * osteoporose

   Algemene beschrijving
   Lithothamnium is een kleine kalkhoudende alg die op banken langs het Noordzeekanaal wordt geoogst. Deze alg is in staat om op zijn thallus minerale elementen uit het zeewater te kristaliseren zoals calcium, magnesium, ijzer en oligo-elementen.

   Neutraliseert maagzuur
   Door het hoge gehalte calciumcarbonaat gaat Lithothamnium zuurvorming tegen. Dit maakt Lithothamnium bijzonder geschikt in de strijd tegen brandend maagzuur en maagpijn.

   Neutraliseert urinezuur
   Indien Lithothamnium in combinatie met Duivelsklauw voor gewrichtsklachten zoals reuma, artrose, artritis, ischias en jicht wordt ingezet ontstaat een dynamisch duo. De Duivelsklauw stimuleert de uitscheiding van urinezuur en de Lithothamnium neutraliseert het. Op deze wijze wordt gebruik gemaakt van twee bestanddelen die elkaar op unieke wijze aanvullen.

   Versterkt botten
   Lithotamnium is een unieke plantaardige mineralenbron rijk aan calcium en magnesium die bovendien bijzonder goed in het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor neemt de stevigheid van de botten toe en kan osteoporose worden voorkomen.

   Gastricumeel
   Bestanddeel Wordt ingezet bij
   Argentum nitricum gastro-enteritis, ontstoken en zwerende slijmvliezen, misselijkheid, overgeven, branderig gevoel in maagstreek, opgeblazen gevoel
   Arsenicum album brandende maagpijn, misselijkheid, kokhalzen, oprispingen, gal en slijm braken
   Pulsatilla pratensis dyspepsie, gasvorming in de maag, maagpijn
   Nux vomica spijsverteringsstoornissen, poortaderstuwing, dyspepsie
   Carbo vegetabilis oprispingen, zwaar en vol gevoel in de maag, flatulentie
   Antimonium crudum gastro-intestinale stoornissen, oprispingen, maagzuur, misselijkheid, overgeven

   Met vriendelijke groet,
   Helene Melis
   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
 • Karin

  Ik heb een spastische darm of pds welke probiotica kan ik het beste gebruiken.
  Ik gebruik ook dgl metamucil
  Mvgr karin de krom

  Reageren
  • Broeders Gezondheidswinkel

   Beste Karin,

   Ik zou het advies willen geven om de metamucil te vervangen voor pure psyllium vezels aangezien hier allerlei zoetstoffen inzitten en aroma wat voor de darmen zeer slecht is. Verder adviseren wij in de winkel een pre en probiotica ineen. Het merk vitena probiotica is een hoog geconcentreerde en met veel stammen erin dus breed werkzaam.

   Met vriendelijke groet,

   Helene

   Broeders Gezondheidswinkel
   Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
   T 0162-453223 F 0162-434738
   www.broedersgezondheidswinkel.nl

   Reageren
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel