Goji bessen, de 'super' bessen uit Azië

In de huidige hype die superfood heet, vervullen goji bessen een belangrijke rol. Ze zijn populair onder consumenten, omdat ze niet alleen boordevol goede ingrediënten zitten maar ook gewoon lekker smaken en met een hoop dingen te combineren zijn. Maar wat maakt ze nou toch zo gezond?

Oorsprong van Goji bessen

Goji bessen groeien met name in Mongolië, Tibet en China. Het verhaal gaat dat de Chinese man Li Qing Yuen, die geboren werd in 1678, maar liefst 252 jaar oud werd omdat hij iedere dag goji bessen at. Goji bessen groeien aan de Boksdoorn (Lycium Barbarum), een struik van de nachtschadefamilie die ranken tot wel 5 meter lang heeft. De struik groeide oorspronkelijk in de Himalaya en werd rond het jaar 800 door monniken ontdekt. Zij merkten al snel dat de bessen van deze struik een gezondheidsbevorderende werking hadden. In de traditionele Chinese geneeskunde worden de vruchten gebruikt ter bescherming van de lever, de nieren, om koorts te onderdrukken, tegen hoest en tegen astmatische klachten. Ook worden de goji bessen in Aziatische landen traditioneel beschouwd als hoogstaande medicinale voeding die de seksuele potentie verhoogt en bovendien als anti-aging supplement. Tegenwoordig groeit de struik, die overigens zeer giftig is voor mens en dier, ook in bepaalde delen van Europa. De goji bes heeft inmiddels de status van supervrucht bereikt, dankzij de bewezen krachtige antioxidanten en voedingsstoffen die de vruchten bevatten. Deze supervrucht is uiteraard verkrijgbaar in onze winkel en webshop!

Hoe zien Goji bessen eruit?

Goji bessen zijn dieprood van kleur, Hebben het formaat van een rozijn en een smaak die tussen het bittere van een veenbes (cranberry) en het zoete van een kers ligt. Ze worden in Nederland vooral gedroogd verkocht.

De 'superingrediënten'

Goji bessen bevatten maar liefst 18 aminozuren en 21 mineralen, waarvan de belangrijkste ijzer, koper, zink, selenium (dat in de Nederlandse bodem bijna niet meer voorkomt), fosfor en calcium zijn.

De rijpe vruchten bevatten ongeveer 11 milligram ijzer per 100 gram. Daarnaast bevatten ze beta-sisterol (een ontstekingsremmer), linolzuur (onverzadigd omega-6-vetzuur), sesquiterpenoïden (cyperona, solavetivone), tetrapenoïde (zeaxantine, physaline) en betaïne (0,1 procent). Ook bevat het Germanium, een mineraal dat zelden wordt gevonden in voedsel en wat gebruikt wordt ter bestrijding van kanker.

Goji bessen bevatten meer proteïne (eiwitten) dan tarwe. Ze bevatten een compleet spectrum van het antioxidant carotenoïde, inclusief beta-caroteen (meer nog dan in worteltjes) en zeaxanthin (dat de ogen beschermt en versterkt). Goji bessen zijn de rijkste bron van carotenoïdes die tot nog toe bekend is. Goji bessen bevatten per gewicht meer vitamine C dan sinaasappels. Ook zit er het vitamine B-complex in dat nodig is om voedsel te kunnen omzetten in energie. Ze bevatten vitamine E dat zeer zelden wordt gevonden in fruitsoorten.

Hoe te gebruiken?

Goji bessen kunnen zowel vers als gedroogd of geweld worden gebruikt in de keuken. Zo zijn ze erg lekker in een smoothie en over de yoghurt of salade maar ook gewoon als tussendoortje. Daarnaast kan er sap of thee uit worden getrokken en kunnen ze zelfs worden gebruikt voor een gezichtsmasker. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 5 en de 25 gram (een kleine hand).

Welke gezondheidsresultaten worden zoal toegeschreven aan de goji bes?

 • Bestrijden van verouderingsverschijnselen
 • Verhogen van weerstand en ondersteunen van immuunsysteem
 • Positieve invloed op bloeddruk en versterkende werking op het hart
 • Geheugen versterken
 • Bloedsuiker in balans brengen en cholesterol reduceren
 • Libido bij zowel mannen als vrouwen verhogen
 • Helpen tegen duizeligheid en hoofdpijn
 • Slaapkwaliteit verbeteren (dieper slapen en uitgeruste wakker worden)
 • Eetlust verbeteren en spijsvertering bevorderen
 • Gezichtsvermogen verbeteren
 • Helpen bij symptomen van menopauze
 • Spanning en stress verminderen en blijdschap bevorderen. Ze worden daarom ook wel de Happy Berries of Smiley Berries genoemd
 • Helpen anti-ontstekingsenzymen te activeren
 • Versterken van botten en spieren

Bent u op zoek naar Goji bessen of wilt u de Goji bessen eens proberen? Kijk in onze webshop en bestel ze online! Klik hier om de Goji bessen direct te bestellen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel