Echte valeriaan: vriend van katten en mensen

Nervositeit en spanning kunnen het leven soms behoorlijk lastig maken. Met name voor en tijdens een examen kan het ertoe leiden dat je je minder goed kunt concentreren. Vaak presteer je daardoor onder je kunnen, terwijl er op dat moment zoveel vanaf hang. Sommige planten staan erom bekend dat ze een kalmerende invloed hebben op ons zenuwstelsel. Ze verminderen verkramping, brengen ontsapanning en verhogen de concentratie.

Echte valeriaan

Het gebruik van echte valeriaan, oftewel Valeriana officinalis, bij klachten van het zenuwstelsel gaat terug tot het verre verleden. De soortnaam officinalis geeft aan dat men al van oudsher bekend was met de medicinale werking ervan. In de Griekse oudheid werd valeriaan gebruikt als krampopheffend middel. De rustgevende werking van het kruid werd ontdekt in de achttiende eeuw. ‘Valeriaan vermindert de prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel en werkt vooral op de hersenschors van de grote hersenen. Ze sterkt de zenuwen en het hart, kalmeert het gedachteleven en doet inslapen’, schreef Mellie Uyldert in haar beroemde kruidenboek Lexicon der Geneeskruiden. Homeopathische zelfzorgmiddelen waaraan een rustgevende werking wordt toegeschreven, zijn dan ook vaak gemaakt op basis van onder andere valeriaan.

Tussen het riet

Echte valeriaan is een kruidenachtige plant uit de kamperfoeliefamilie en kan tot twee meter hoog worden. De bladeren zijn langwerpig en gekarteld. De bloemen verschijnen in juni, zijn aanvankelijk roze en worden later wit. In Nederland groeit echte valeriaan vaak tussen het riet, in natte bermen en soms op vochtige duinhellingen. In het begin van de bloei verspreidt de plant een zoete geur. Later beginnen de bloem en de wortel onaangenaam te ruiken. Katten worden zeer sterk aangetrokken door de geur van valeriaan. Valeriaan wordt dan ook wel kattenkruid genoemd. Echte valeriaan kan in de nazomer een tweede keer bloeien.

Wortels

De wortels van de plant die voor medicijnen worden gebruikt worden in het voor- en najaar geoogst. Vervolgens worden ze snel gedroogd, waarbij de temperatuur niet boven de 40 graden mag komen. De bitterstoffen in de wortel bevorderen het concentratievermogen en werken kalmerend. In homeopathische zelfzorgmiddelen wordt valeriaanwortel vaak gecombineerd met passiflora incarnata (passiebloem). Deze geneesmiddelen worden veel gebruikt bij slaapproblemen, nervositeit en examenvrees.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel