Extra inname van zink en chroom bij hypoglycaemie

Uit recent onderzoek van M. Steinberg: ‘’Chromium deficiency and the GTF’’ blijkt dat extra inname van zink en chroom positief uitpakt op een onevenwichtige bloedsuiker-spiegel. Hypoglycaemie komt tegenwoordige steeds meer voor. De schatting is dat tussen de 10 en 25% van de Nederlandse bevolking aan hypoglycaemie lijdt.

Hypoglycaemie

Bij hypoglycaemie is er sprake van een te lage of sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Voedsel wordt namelijk door de spijsvertering omgezet in bloedsuiker (glucose). Bloed vervoert glucose naar cellen en die maken deze glucose vrij van energie. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt de bloedsuikerspiegel genoemd.

De toegenomen suikerconsumptie van de gemiddelde Nederlander is zeker een van de oorzaken. Echter blijkt dat stress en spanning ook negatieve invloed hebben op het bloedsuikerniveau. Bij een te hoge suikerconsumptie moet het lichaam het bloedsuikerniveau omlaag brengen. Hierdoor ontstaan symptomen als flauwtes, lusteloosheid, depressies, irritaties en hoofdpijn.

Stress en spanning

Naast voedsel zijn er nog meer factoren van invloed op de bloedsuikerspiegel. Niet alleen wat er in gaat is belangrijk, ook moet er gekeken worden naar wat er verbruikt wordt. Bij zware inspanningen is er meer energie, dus ook meer suiker nodig.

Stress en spanning blijken ook veel invloed te hebben op je bloedsuikerspiegel. Hier een simpel voorbeeld: je kijkt een spannende film. Door de spanning stijgt het adrenaline-peil in het lichaam. Adrenaline werkt vervolgens weer door op je bloedsuikerspiegel. Dit werkt namelijk verhogend. Door deze verhoging van de bloedsuikerspiegel heb je meer energie, je doet echter niks met deze energie aangezien je rustig op de bank blijft zitten. Het gevolg is dat de bijnieren gaan werken om het bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen. Deze daling is vaak drastisch en dat veroorzaakt een sloom en lusteloos gevoel. Om uw bloedsuikerspiegel dan weet wat omhoog te halen wordt er vaak gegrepen naar een zak chips.

Een evenwichtige bloedsuikerspiegel

De ideale situatie is een volledig evenwichtige bloedsuikerspiegel. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel is niet zomaar te krijgen. Er zijn een aantal factoren die dit proces allemaal vergemakkelijken. Er zijn bijvoorbeeld een aantal voedingselementen die een goede invloed hebben op de suikerspiegel. Vezelstoffen, groente en fruit hebben een stabiliserende werking. Neem je vezelstoffen samen met suiker, dan zal je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan dat je enkel suiker inneemt. Naast dat je goed moet weten wat je eet kan het ook van belang zijn wanneer je eet. Meerdere kleine vezelrijke maaltijden per dag zijn beter voor de bloedsuikerspiegel dan dat er ineens ontzettend veel suiker naar binnen wordt gewerkt.

In stimulerende middelen zoals koffie, nicotine en alcohol hebben we producten gevonden die beter vermeden kunnen worden. Deze werken namelijk direct verhogend op de bloedsuikerspiegel.

Zink en chroom

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat suppletie met een vorm van zink (pincolinaat) effectief is bij zowel een te lage als te hoge bloedsuikerspiegel. Naast zink werkt ook het mineraal chroom positief op de bloedsuikerspiegel. Chroom kan namelijk de werking van insuline (heeft een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel) verbeteren. Tevens neemt de behoefte van suiker af. De Nederlandse voeding en bodem zijn helaas arm aan beiden. Hierdoor zijn zink- en chroomtekorten eerder regel dan uitzondering.

Als u nog vragen heeft over dit onderwerp of over de producten die worden behandeld in deze blog kunt u natuurlijk altijd uw vraag stellen. Plaats een reactie onder deze blog en u krijgt zo snel mogelijk antwoord!

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel