Wat is een voedselallergie en wat is er aan te doen?

Wat is een voedselallergie en wat is er aan te doen?

Voedselallergie is een van de soorten voedselovergevoeligheid. Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem heftig op een aanwezige allergeen. Deze reactie kan zeer vervelende gevolgen hebben. Bij een voedselallergie hoeft er slechts een heel klein beetje van de allergeen in contact te komen met het lichaam om een reactie te veroorzaken.Vaak wordt een voedselallergie verward met een voedselintolerantie. Toch zijn het twee hele verschillende dingen: Bij een voedselallergie treedt er vaak binnen enkele seconden tot een paar uur een reactie op vanuit het immuunsysteem, welke dodelijk kan zijn. Bij voedselintolerantie duurt het veelal langer voor er een reactie optreedt.

Wat zijn de symptomen van voedselallergie en hoe ontstaan ze?

In het geval van voedselallergie bij kinderen zijn voornamelijk melk, eieren, vis, en noten de veroorzakers van een reactie. Bij volwassenen reageert de allergie met name op noten, tarwe, vis en soja. De symptomen van voedselallergie lopen uiteen. Na in contact te zijn gekomen met het allergeen kunnen het gezicht, lippen, tong of oogleden opzwellen of gaan jeuken als gevolg van het vrijkomen van histamine. Verder kan men gaan braken of last krijgen van diaree, een vastzittende neus, piepende ademhaling, kortademigheid, of in erge gevallen anafylaxie. Anafylaxie is een situatie waarin het gehele lichaam in een shock raakt: De bloeddruk daalt sterk, de persoon krijgt last van benauwdheid en verliest mogelijk het bewustzijn.

Bij wie komt voedselallergie voor?

Voedselallergie kan bij iedereen voorkomen die er aanleg voor heeft. Allergieën zijn erfelijk. Dit betekent dat als beide ouders geen allergie hebben, de kans minimaal is dat het kind wel een allergie ontwikkeld. Als 1 of beide ouders aanleg hebben voor een allergie, is de kans groot dat het kind deze aanleg zal overnemen. Tijdens en na de zwangerschap zijn er enkele preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om allergieën bij het kind uit te sluiten of uit te stellen. Deze houden in: Niet roken voor en na de geboorte, borstvoeding tijdens de 1e 6 maanden, bijvoeding na de 1e 6 maanden. Tijdens de 1e 6 maanden kan het in bepaalde situaties nuttig zijn om een dieet aan te houden, raadpleeg hiervoor een arts.

Voedselallergie tips & oplossingen voor voedselallergie

Voedselallergie is niet te genezen. Het is echter wel van groot belang voor de gezondheid om de allergenen die een allergische reactie opwekken te ontwijken. Om erachter te komen welke stoffen precies de allergische reactie oproepen, kunt u verschillende tests laten doen door uw huisarts. Voor u naar uw huisarts gaat kan het handig zijn om gedurende twee weken een voedseldagboek bij te houden waarin u beschrijft wat u heeft gegeten en wat voor effect dat had. De verschillende testen bestaan uit een bloed analyse, huidtesten waarbij een kleine hoeveelheid van een allergeen in de huid wordt aangebracht, en een test waarbij een dieet gevolgd wordt waarin een allergeen wordt verwijderd en toegevoegd om zo het effect te registeren. Zodra uit deze testen met zekerheid is te zeggen welke stoffen de allergische reactie oproepen, kan er een dieet met recepten samengesteld worden door uw huisarts in samenwerking met een diëtiste.

Mocht alleen een dieet geen uitkomst bieden, dan kunnen er verschillende homeopatische middelen gebruikt worden.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel