De gevaren van een crashdieet

Als je last hebt van overgewicht is het slim om wat kilo's af te vallen. Maar het is niet zo slim om dit te snel te willen, met behulp van bijvoorbeeld een crashdieet. Te weinig eten is namelijk een gevaar voor je gezondheid en snel afvallen brengt risico’s met zich mee. Maar wat zijn dan de risico's van te weinig eten?

Gevolgen voor je gewicht

Een crashdieet lijkt dan wel ideaal als je wilt afvallen, maar het tegenovergestelde is waar. Doordat je in het begin veel vocht verliest, zul je snel afvallen. Maar je lichaam zal dit willen herstellen, waardoor het gewicht er weer snel aan zit. Een crashdieet is meestal ook maar tijdelijk, als je na afloop weer normaal gaat eten, zitten de verloren kilo's er zo weer aan. Daarnaast kun je een dergelijk dieet nooit de rest van je leven vol houden. Je zult altijd weer iets meer gaan eten met extra kilo's als gevolg. Een crashdieet heeft dus vrijwel nooit een blijvend effect.

Gezondheidsrisico's crashdieet

Te weinig eten kan zorgen voor veel gezondheidsproblemen. Zo ben je sneller moe, lusteloos en chagrijnig. Maar het kan ook ernstigere problemen met zich mee brengen. Hier een aantal oorzaken en gevolgen op een rij:

 1. Je lichaam gaat spieren afbreken voor energie. Dit leidt tot verlies van spiermassa, verlies van kracht en je voelt je hierdoor sneller moe.
 2. Je gehele metabolisme vertraagt met ongeveer 20-30%. Je lichaam gaat dus veel minder verbruiken. Hierdoor gaat het afvallen na een tijdje minder snel waardoor je telkens minder moet gaan eten voor hetzelfde effect.
 3. Er blijven teveel afvalstoffen in je lichaam achter door de afbraak van onder andere spiermassa. Je kunt daar hoofdpijn van krijgen en misselijk van worden.
 4. Je schildklier gaat ook in een spaarstand werken waardoor je metabolisme nog meer vertraagt.
 5. Door te weinig eten krijg je minder vocht binnen waardoor je kunt uitdrogen, dit kan nierfalen tot gevolg hebben.
 6. Je kunt last krijgen van vochtophopingen door teveel afvalstoffen en te weinig vocht.
 7. Tekort aan vezels en vocht kan leiden tot darmproblemen en een slechte stoelgang.
 8. Tekort aan vitamines en mineralen kan leiden tot droog haar, breekbare nagels en haaruitval.
 9. Tekort aan calcium en vitamine D kan leiden tot botafbraak.
 10. Een te lage bloeddruk met als gevolg hartritmestoornissen of een hartinfarct. Je merkt dit ook als je opstaat doordat je duizelig wordt.
 11. Op de lange termijn kun je last krijgen van minder goed functionerende organen vanwege tekorten.

Risico’s van te weinig vet

Er zijn ook mensen die geen crashdieet volgen maar vet volledig uitbannen. Vet heeft namelijk nog steeds de naam 'dikmaker'. Het is waar dat vet veel calorieën levert, maar te weinig vet is ook niet gezond!

Verantwoord afvallen met Broeders

Zoals je hebt kunnen lezen is een crashdieet niet verstandig. Je zult na korte tijd namelijk weer op je oude gewicht komen. Wanneer je je houdt aan een verantwoord dieet in combinatie met de juiste afvalproducten is het mogelijk een gezond gewicht te bereiken. In onze webshop vind je tal van afslankproducten die jou erbij helpen op het juiste gewicht te komen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel