Handen wassen... 140 miljoen besparen!

Het is alom bekend dat de handhygiëne in allerlei situaties regelmatig te wensen overlaat. Zelfs in ziekenhuizen is handhygiëne niet altijd vanzelfsprekend. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld infecties bij patiënten, wat jaarlijks zo'’n 140 miljoen euro kost.

Handen wassen

Er kan eenvoudig bespaard worden op deze kostenpost door beter en vaker de handen te wassen.

Dit stelt het samenwerkingsverband Hygiëne Hills vast. Deze organisatie probeert oplossingen te vinden voor dagelijkse problemen in de zorg.

Het bestrijden van ziekenhuisinfecties kost jaarlijks zo’n 400 miljoen. Circa 15 tot 30% van de ziekenhuisinfecties kunnen voorkomen worden door betere handhygiëne. Volgens Willo Eurlings, die als innovatiemanager bij Syntens verbonden is aan Hygiëne Hills, doen medewerkers echt wel hun best om zorg te dragen voor een goede handhygiëne.

Maar door de toegenomen werk- en tijdsdruk in de zorg schiet het handen wassen er vaak bij in. De gevolgen hiervan zijn echter desastreus. Infecties leiden namelijk tot aanzienlijk meer kosten voor de ziekenhuizen maar ook voor de maatschappij. Met de steeds verder oplopende zorgkosten en de opkomst van resistente micro-organismen is de situatie zorgwekkend.

De zorg heeft strikte protocollen en richtlijnen die exact aangeven op welke momenten een verpleegkundige of arts de handen moet wassen. In de praktijk blijkt echter dat van de vijf vastgestelde momenten waarop de handen moeten worden gewassen, dat vaak slechts één keer gebeurt.

Houd jij van schone handen?

Bestel dan jouw handzeep in de webshop van Broeders. Variërend van Aloë Vera tot aan tarwegras handzeep.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie hieronder! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel