Middeltjes tegen de hoest op grootmoeders wijze

Middeltjes tegen de hoest op grootmoeders wijze

12.10.2011 • ( Auteur ) Hélène Melis

Rammenas

Vul een diep bord met schijfjes rammenas, ook wel genoemd de zwarte radijs. Strooi er bruine rietsuiker over en zet er een ander bord bovenop (geen plastic). Laat 24 uur trekken. Zeef en doe de inhoud in een flesje. Bewaar dat op een donkere plek. Voor kinderen is drie keer per dag een theelepel voldoende, volwassenen hebben genoeg aan drie eetlepels per dag.

Ui

Snij een grote ui in ringen en leg die in een grote kom. Doe er een laagje zuivere natuurlijke honing over en laat deze een nachtje staan. Zeef de volgende dag het hoestdrankje en neem hiervan 4 tot 5 theelepels per dag. Als je taai slijm niet weg krijgt kan ui echt wel helpen. Ui is net als prei, bieslook en knoflook. Deze groenten werken desinfecterend en zuiveren je keel, luchtwegen en ingewanden.

Tijmsiroop

Wat heb je nodig?

  • 50 g verse of 25 g gedroogde tijmblaadjes
  • 600 ml kokend water
  • 300 g vloeibare honing
  • 250 g kandijsuiker

Giet kokend water over de tijm en laat het 20 minuutjes trekken. Zeef de tijm er dan uit. Giet het overblijfsel bij de honing en de suiker en verwarm alles (liefst in een roestvrij stalen pan). Warm alles op tot het goedje begint te schuimen. Schep het schuim eraf en het laat inkoken op een zacht vuurtje tot je siroop de gewenste dikte heeft. Giet alles kokend heet in kleine potjes met metalen deksel en laat deze omgekeerd afkoelen. Neem hiervan 2 theelepels, drie keer per dag. Als je hoest echt acuut is neem je best elke twee uur een eetlepel.

Honingsiroop

Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen. Al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je de honing in kokend hete thee doet. Wacht daarom tot je thee drinkbaar is en doe er dan een lepel honing bij. Wanneer je verkouden bent kun je het best tijm- of eucalyptushoning gebruiken. Sommige honingsoorten versuikeren vlug, andere doen er een jaar over. Wanneer dit het geval is kan je de honing verwarmen tot 40 graden. Bij 40 graden wordt de honing weer vloeibaar en is deze weer klaar voor gebruik. Heeft u vragen of toevoegingen over middeltjes tegen de hoest? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie hieronder! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

holland-pharma-901904
holland-pharma-934523
Tijm bio Cook
2,29
Meer informatie
holland-pharma-839486

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Stel een vraag
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.