Wanneer kan ik extra vitamine en mineralen het best gebruiken?

Vitamines zijn organische stoffen, die noodzakelijk zijn voor een goede werking van het lichaam. Organische stoffen zijn stoffen waaruit mensen, planten en dieren zijn samengesteld. Het woord vitamine komt van het Latijnse woord 'vita' wat 'leven' betekent en 'amine'.

Amine is de scheikundige benaming van een bepaalde groep stikstofhoudende stoffen. Het woord vitamine geeft aan dat deze stoffen voor het leven onmisbaar zijn. Zonder vitamines kunnen we niet leven. We hebben vitamines nodig om gezond te blijven en ze zijn essentieel voor een normale groei en ontwikkeling van ons lichaam.

Vitamines zijn heel belangrijk voor de vorming van enzymen. Dit zijn stoffen die een grote rol spelen bij de stofwisseling in het lichaam. Zonder enzymen vindt er geen stofwisseling plaats en zijn verbranding en levering van energie niet mogelijk.

Het lichaam is over het algemeen niet in staat zelf vitamines aan te maken. Deze krijg je binnen via voeding.

Extra vitamines: nuttig of onnodig?

Vitaminesupplementen of met vitamines verrijkte voedingsmiddelen kunnen een nuttige aanvulling zijn voor groepen met een verhoogde kans op lichte vitaminetekorten. Ernstige vitaminetekorten (zoals scheurbuik) komen normaal gesproken in Nederland niet meer voor.

Maar lichte vormen van vitaminetekort kunnen wel voorkomen. De groepen die meer risico lopen zijn:

  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben over het algemeen meer vitamines nodig, vooral foliumzuur en vitamine A en D. Te veel vitamine A is schadelijk.
  • Pasgeboren baby's kunnen nog geen vitamine K aanmaken. Daarom moet het tot drie maanden na de geboorte worden aangevuld.
  • Kinderen tot vier jaar hebben voor hun botopbouw het hele jaar extra vitamine D nodig, daarna tot hun zevende jaar wanneer de 'R' in de maand is.
  • Tieners hebben extra vitamine nodig, omdat ze onregelmatig eten (fastfood, snoepen, lijnen).
  • Ouderen eten vaak minder en hebben daarom doorgaans meer vitamines nodig. Voor 75-plussers is extra vitamine D tegen botontkalking aan te raden.
  • Topsporters hebben meer energie en dus meer vitamine nodig. Het hogere zuurstofgebruik zou kunnen leiden tot een behoefte aan vitamine C, E en bètacaroteen.
  • Rokers hebben meer vitamine C nodig, omdat door roken meer vrije radicalen het lichaam binnen komen.
  • Vegetariërs eten geen vlees en vis en veganisten zelfs helemaal geen dierlijke producten. Vitamine B12 komt alleen daarin voor. Strenge vegetariërs en veganisten moeten daarom oppassen dat ze geen tekort krijgen van dit vitamine.
  • Ook dieetvolgers, medicijngebruikers, chronisch zieken en mensen die eenzijdig eten kunnen extra vitamine wel gebruiken.

Wilt u meer weten over vitamines en waar specifieke vitamines goed voor zijn? Bekijk dan onze presentatie op slideshare.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel