Bijna de helft van de vrouwen heeft extra ijzer nodig.

Omdat het lichaam zelf geen kan aanmaken, moeten we het dagelijks via de voeding binnenkrijgen. Daarbij gaat het er niet alleen om dat de voeding ijzerrijk is, maar ook dat het een vorm van ijzer is die goed kan worden opgenomen en benut.

Wat is ijzertekort?

Nou heb je kunnen lezen dat het een belangrijke rol speelt bij het transporteren van zuurstof vanuit de longen. Wat er bij ijzertekort gebeurt, is dat het zuurstoftransport afneemt en de spieren zodoende onvoldoende zuurstof kunnen vasthouden. Een ijzertekort kan in alle leeftijdsgroepen voorkomen. Wel bestaan er risicogroepen, zo zijn bijvoorbeeld jonge kinderen en zwangere vrouwen het meest kwetsbaar. Vooral voor baby's en kinderen is te weinig ijzer cruciaal bij het groeiproces en verstandelijke vooruitgang. Daarnaast kan ijzertekort ook een rol spelen bij vrouwen die menstrueren. Deze vrouwen hebben namelijk meer nodig dan mannen omdat zij maandelijks menstrueren en daarbij bloed verliezen. Extra aandacht moet worden gegeven aan meisjes die al menstrueren en nog in de groei zijn.

Waar zit ijzer in?

Je hebt verschillende ijzer: zo heb je heem-ijzer en niet-heem-ijzer.
De eerste vindt je met name terug in in vlees en vis, de tweede vooral in groenten fruit, brood, graanproducten en aardappelen. Het grootste verschil tussen beiden is dat heem-ijzer goed door je lichaam wordt opgenomen en niet-heem-ijzer over het algemeen juist minder goed. Plantaardige voedingsmiddelen, zoals de zojuist genoemde groentes en fruit, bevatten daarnaast dikwijls oxalaten, fytaten en polyfenolen. Dit zijn natuurlijke stoffen die in een darm een verbinding aangaan waardoor het door het lichaam wordt uitgescheiden in plaats van te worden opgenomen. Ondanks het feit dat bepaalde groentes, denk bijvoorbeeld aan spinazie, een zeer hoog ijzergehalte hebben, gaat dit voor een groot deel verloren vanwege de vele oxalaten die zij bevatten.

Wat kun je eraan doen?

Als er ergens een tekort van is, is het zaak dit tekort aan te vullen, zo ook in het geval van ijzertekort. Hoewel in een normale situatie met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon je gehalte voldoende op niveau wordt gehouden, ligt een ijzerrijk dieet met vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten, citrusvruchten, voor handen. Behalve een ijzerrijk dieet kan Vitamine C helpen om de opname van ijzer te bevorderen.

Andere mogelijkheden om het op peil te krijgen kan doormiddel van goed opneembare vormen of supplementen. Een voorbeeld van een goed opneembare vorm is Floradix Vita Kruidenelix. Floradix Vita Kruidenelix is een natuurlijk ijzerpreparaat dat de ijzervoorraad snel aanvult. De kruiden, vruchten en groenten in Floradix Vita Kruidenelix ondersteunen de opname. Ook verhogen zij de weerstand en werken ze versterkend op het hele lichaam.

Nu hebben we het telkens over een tekort gehad, maar we weten ook dat overal waar “te” voor staat, vaak ook niet goed is: een teveel. Wanneer je ijzersupplementen slikt, –tijdens een zwangerschap bijvoorbeeld, is het dus zaak de doktersvoorschriften na te leven.

Voor meer vragen of voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel