Wat is de werking van aminozuren voor spieropbouw en gezondheid?

Wat zijn Aminozuren?

Aminozuren zijn de moleculaire bouwstenen van proteïne. Volgens een geaccepteerde classificatie vallen er negen onder de essentiële/onmisbare aminozuren, wat inhoudt dat deze moeten worden ingenomen door middel van voeding of supplementatie. De anderen worden geclassificeerd als niet-essentieel of semi-essentieel, gebaseerd op de mogelijkheid van het lichaam om deze zelf te maken uit andere aminozuren.

Hoewel je er waarschijnlijk niet over nadenkt als je een stuk vlees eet, bepaalt het aantal en de balans van de aminozuren in het voedsel (zeker de essentiële en de semi-essentiële) de spieropbouwwaarde en gezondheidswaarde van het eiwit of het supplement. Maar dat is niet alles.

Naast de invloed van koolhydraten, vetten en totaal aantal calorieën, wordt proteïne-kwaliteit ook gerelateerd aan de hoeveelheid specifieke aminozuren (essentieel, semi-essentieel en niet-essentieel) dat het bevat. Hoewel de hoeveelheid aan essentiële aminozuren over het algemeen het belangrijkst is, zijn ook de semi- en niet-essentiële aminozuren van belang, omdat het aanmaken van deze door het lichaam te langzaam gaat om maximale groei te ondersteunen.

Zelfs als een voedingsbron het perfecte profiel heeft voor een bepaald individu en levensstijl, moet ook een andere belangrijke factor worden bekeken: de mate waarin deze aminozuren daadwerkelijk worden geleverd aan de weefsels die het nodig hebben. Dat roept ook zaken op als spijsvertering, absorbtie, werkelijke biologische beschikbaarheid en de potentiële waarde van supplementatie.

Wat is biologische beschikbaarheid?

Het eten van voedsel van goede kwaliteit is de meest normale manier om ze binnen te krijgen. Dit geldt voornamelijk voor voedsel met een hoog eiwit-gehalte zoals mager vlees en magere zuivelproducten. Zelfs sommige groenten en bonen bevatten een hoge concentratie van de meeste aminozuren.

Voor serieuze sporters en mensen die vaak onderweg zijn bieden proteïne-poeders en pure aminozuren in tabletvorm een makkelijke en effectieve manier om de voeding aan te vullen.

Waarom zou iemand relatief veel betalen voor maar een paar gram pure aminozuren als je ze zo makkelijk kunt verkrijgen uit je voeding? Dat komt door biologische beschikbaarheid.

Biologische beschikbaarheid bepaalt de mate waarin een toegediende substantie haar plaats van actie of gebruik in het lichaam bereikt. Biologische beschikbaarheid is daarom een maatstaf voor de efficiëntie van de aanvoer: hoeveel van de opgenomen stof wordt daadwerkelijk gebruikt voor het beoogde doel.

Het is denkbaar dat twee voedingspatronen (diëten) exact dezelfde hoeveelheid van bepaalde aminozuren bevat (hetzelfde aminozurenprofiel), maar grote verschillen in de opname van deze aminozuren bewerkstelligen. Een aantal factoren beïnvloedt de biologische beschikbaarheid van aminozuren.

Aminozuren toedienen

De meest betrouwbare manier om specifieke aminozuren te leveren is om deze bepaalde aminozuren specifiek toe te dienen. De beste biologische beschikbare bron voor inname via de mond is in de vorm van vrije-vorm aminozuren in poedervorm.

Een enkelvoudig (ongebonden) aminozuur kan haar specifieke peil in de algemene circulatie binnen 15 minuten omhoog brengen, wat het dadelijk beschikbaar maakt voor de stofwisseling op de plaats waar het nodig is. Vandaar, bijvoorbeeld, dat er aangeraden wordt om BCAA (branched chain amino acids ofwel aminozuren met een vertakte keten) voor, tijdens en na de training te nemen. Dit om vermoeidheid (lichamelijk en mentaal) tegen te gaan, alsmede om energie te geven om spierproteïne-katabolisme (afbraak) te voorkomen, en om herstel te versnellen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel