13 Tips om verkoudheid te voorkomen/behandelen

13 Tips om verkoudheid te voorkomen/behandelen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Verkoudheid is één van de meest vaak voorkomende infectieziekten. Op zich is het niet makkelijk om verkouden te worden, omdat de afweer in je lichaam meestal de verkoudheidsvirussen onschadelijk maakt. Dit virus wordt niet overgedragen door hoesten of niezen of door met blote voeten door de regen te lopen, maar wèl door handcontact te maken. Hoe je het beste verkoudheid kunt bestrijden, is duidelijker geworden uit verschillende onderzoeken:

1. Pijnstillers

Onderzoek (J Infectious Diseases, december 1990) liet zien dat mensen die aspirine slikken het vermogen van het lichaam om antistoffen te maken onderdrukken. Verlaag daarom niet onnodig je lichaamstemperatuur met aspirine en andere pijnstillers. Verkoudheidsvirussen breiden zich niet uit onder hogere lichaamstemperaturen. Lichte koorts laat je sneller van het virus afkomen, waardoor je je eerder beter voelt.

2. Kippensoep helpt bij het bestrijden van de symptomen.

Kip bevat een natuurlijk aminozuur (cysteïne) dat het slijm in de longen dunner en minder plakkerig maakt. Daardoor kan het gemakkelijker worden afgevoerd. Maak een hete en kruidige soep met veel peper. Deze hete kruiden zorgen ervoor dat er in je mond, keel en longen wat meer waterachtige vloeistoffen vrij komen. Ook die verdunnen het slijm, waardoor je veel makkelijker kunt hoesten.

3. Rust

Neem rust en doe rustig aan in de periode dat je je ziek voelt. Het ziekzijn houdt langer aan als je jezelf het niet toestaat om te herstellen. Je hoeft niet te stoppen met lichaamsbeweging, maar als je aan fitness doet, moet de intensiteit wel iets verminderd worden.

4. Handen wassen

Was vaak je handen en houd ze uit de buurt van je neus en ogen. Gebruik tissues om je neus te snuiten in plaats van zakdoeken. Dit voorkomt dat je een ander besmet.

5. Drink veel water

Minstens 8 tot 10 glazen per dag. Dit maakt dat de afscheidingen losser. Groene thee is een prima alternatief voor water.

6. Stop met melkproducten

Het is belangrijk om het drinken van melkproducten (tijdelijk) te staken. Dat geldt niet alleen voor melk, maar ook voor ijs en kaas. Deze maatregel voorkomt dat er extra slijm wordt aangemaakt.

7. Verminder suikergebruik

Suiker verzwakt het immuunsysteem en bevordert wildgroei van gist. Ook honing, fructose, lactose en andere geraffineerde koolhydraten bevorderen de groei van gist in je lichaam. Door producten die suikers bevatten te vermijden, helo je je immuunsysteem een handje. Aan de andere kant moet je niet te obsessief bezig zijn met suiker, omdat suikers in natuurlijke vorm in veel voedingswaren voorkomt en gering gebruik aanvaardbaar is.

8. Niet teveel sap drinken

Veel mensen drinken enorme hoeveelheden sinaasappelsap als ze zich niet lekker voelen. De enkelvoudige suikers (fructose) in het sap maken echter dat je je alleen maar slechter zult voelen. Vermijd daarom liever alle sappen. Als je perse sap wil, neemt dan verdunde appelsap. Sinaasappelsap kan allergie versterken.

9. Zink-zuigtabletten

Onderzoekers hebben aangetoond dat het mineraal zink de ernst en duur van de symptomen van verkoudheid vermindert, vooral als het om een zere keel gaat. Ze veronderstellen dat zink giftig is voor het virus èn je lichaam stimuleert tot het maken van antistoffen die het virus vernietigen. Zink helpt bij drie van de vier verkoudheden. Het helpt ook goed om de verspreiding van koortslip (herpes) tegen te gaan. Het gaat er wel om dat je een zinktablet opzuigt, bijvoorbeeld een kwart tablet ieder halfuur. Kauw niet op de tabletten en slik ze niet direct door, want anders werken ze niet. Als je je misselijk gaat voelen, moet je onmiddellijk met de zink stoppen, omdat dit een teken is van vergiftiging.

10. Extra vitamine C helpt

Je kunt 500 tot 2.000 mg nemen om het uur. De enige bijwerking die je kunt merken is dat je een dunnere ontlasting krijgt bij hoge doseringen. Als dat gebeurt, neemt het verminderen van de dosering direct die symptomen weg. U kunt extra vitamine C indienen doormiddel van vitamine pillen.

11. Ook vitamine A helpt

Vitamine A (retinoïden) in een hoge dosering blijkt ook te werken tegen verkoudheid. Neem in dit geval 8 maal een capsule met 25.000 IE, tenzij je in verwachting bent. Voor kinderen geldt dat de halve dosering aangeraden wordt. Hoewel vitamine A alleen oplosbaar is in vet, is deze dosering veilig als hij niet langdurig wordt ingenomen. Meerdere onderzoeken lieten zien dat vitamine A in het lichaam wordt gebruikt om cellen aan te maken en te onderhouden.

12. Gebruik kruiden

Knoflook is een zeer effectief, natuurlijk antibioticum. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het merk Kyolic, dat toch als één van de beste bekend staat. Neem 6 capsules 4 x per dag gedurende een aantal dagen. Echinacea bevat inuline dat de productie van immunoglobuline bevordert, oftewel de weerstand sterk verbetert. Verder stimuleert echinacea de aanmaak van interferon, een onderdeel van de afweer tegen griep en verkoudheid. Echinacea vertraagt de verspreiding van het virus naar omliggende cellen. Neem 1 to 4 per per dag 2 capsules met 125 mg echinaceas zodra je de eerste kenmerken van verkoudheid opmerkt.

13. Essentiële vetten

Neem vaak de essentiële vetzuren in (de zogenaamde omega-3-verzuren die te vinden zijn in vete vis, lijnzaadolie, walnoten), omdat deze je imuunsysteem helpen om de juiste antistoffen aan te maken. Heeft u vragen of toevoegingen over verkoudheid? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie hieronder! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing