Stevia inzetbaar als suikervervanger

Zoetstoffen op basis van stevia worden met name in Japan als zoetstof voor frisdranken gebruikt naast andere zoetstoffen zoals aspartaam.

Hoewel stevia in de landen van herkomst al eeuwen wordt gebruikt als zoetstof, was toepassing van stevia in geconcentreerde vorm (stevioside of rebaudioside) in levensmiddelen tot 2010 niet toegestaan in de Europese Unie, uitgezonderd Frankrijk. Dit omdat de veiligheid van stevia volgens de Wetenschappelijke Voedingsmiddelencommissie van de Europese Unie niet vaststond.

De Franse overheid heeft in 2009 het stevia-ingrediënt rebaudioside A officieel toegestaan als zoetstof. In 2010 heeft de EFSA het gebruik van steviolglycosiden als zoetstof in voedingssmiddelen als veilig beoordeeld, wat zou kunnen leiden tot een snelle EU-brede toestemming voor het gebruik van de zoetstof. Verwacht wordt dat een Europese goedkeuring van stevia eind 2010 rond kan zijn, waarna de zoetstof breder beschikbaar komt.

In Frankrijk is The Coca-Cola Company, drie maanden nadat de Franse overheid rebaudioside A officieel als zoetstof had toegestaan, er als eerste toe overgegaan om een Fanta-variant met dit stevia-ingrediënt te zoeten.

Hobbykwekers malen soms het gedroogde blad om het poeder als zoetmiddel te gebruiken. Een andere veel gebruikte methode om het extract te produceren is verhitting in water.

De plant

Stevia rebaudiana is een meerjarige plant uit de composietenfamilie, die door de wind bestoven wordt. De plant wordt veelal als eenjarig gewas gekweekt. De plant kan tot één meter hoog worden en heeft smalle bladeren die tot drie centimeter lang zijn. Kweken uit zaad gaat moeilijk omdat de plant zelfsteriliserend is en er vaak slechts 13-15% van het zaad goed kiemt, zelfs wanneer het zaad vers is (niet ouder dan 6 maanden).

Stevia staat graag warm en vochtig, maar niet met natte voeten. De grondsoort kan lichtzure zanderige leemgrond zijn. Bij lengende dagen ontwikkelt zich het blad; bij korter wordende dagen gaat de plant bloeien. De plant wordt in mei en juni aangeboden in tuincentra onder de naam "honingkruid", of de gepatenteerde naam "Stepa".

De plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel voor thee zoals maté en medicinale drankjes en in kruidenextracten.

Beschrijving

Stevia is voedzaam en ondermeer rijk aan magnesium, zink, calcium, kalium, niacine, vitamine A en C, rutine. Maar vooral de zoetsmakende diterpeenglycosiden maken stevia interessant: stevioside, rebaudioside A, C, D en E, steviolbioside, dulcosiden A en B.

Gebruiksredenen

Iedereen die om gezondheidsredenen suiker wil vervangen en de nadelige gevolgen van (geraffmeerde) suikers wil vermijden, zoals bij het Candida-syndroom, Chronische vermoeidheid, ADHD, Hypoglycemie.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel