Arme stakkers: verkoudheid en griep bij kinderen

Arme stakkers: verkoudheid en griep bij kinderen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Kinderen zijn een stuk vatbaarder voor griep en verkoudheid dan volwassenen. Dat komt niet alleen omdat hun weerstand over het algemeen lager is, maar ook omdat ze op school veel meer in aanraking komen met anderen en virussen zo makkelijker worden overgedragen. Hoe kun je er nou voor zorgen dat ze zoveel mogelijk buiten schot blijven?

Arme stakkers: verkoudheid en griep bij kinderen

Zoals gezegd lopen kinderen meer kans om de griep te krijgen. Dit is voornamelijk omdat ze op school elke dag worden blootgesteld aan een diversiteit van bacteriën. Bacteriën kunnen worden overgedragen door lichamelijk contact of door het aanraken van besmette oppervlaktes. Kinderen krijgen de griep vaak door andere kinderen die het virus bij zich dragen of als ze in contact komen met speelgoed, tafeltjes of speeltoestellen waar bacteriën op bivakkeren. Gevaarlijk Hoewel de griep voor niemand een pretje is, kan het extra zwaar en zelfs gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, zeker als ze jonger dan 5 jaar zijn. Zij hebben meer kans om gevaarlijke complicaties te krijgen door het griepvirus. Complicaties zoals oorontsteking, bijholteontsteking en zelfs aanvallen zijn mogelijk. Soms vinden ouders het lastig om vast te stellen of hun kind wel echt griep heeft of 'slechts' een verkoudheid. Om dat vast te stellen moet je goed op de symptomen letten of hier duidelijk naar vragen. Het RIVM geeft het advies om in de volgende gevallen in elk geval contact op te nemen met de huisarts. Als er:

  • Bloed of veel slijm loskomt bij het hoesten, of als hoesten langer dan twee weken aanhoudt.
  • De koorts hoger is dan 38°C en langer aanhoudt dan drie dagen bij een verkoudheid, of langer dan vijf dagen aanhoudt bij griep.
  • De koorts terugkomt na een koortsvrije periode.
  • Sprake is van kortademigheid of benauwdheid, of van piepend ademhalen (eventueel in combinatie met hoge koorts).
  • Sprake is van keelpijn die langer dan zeven dagen duurt of van keelpijn die sterk verergert.
  • Een grotere kans bestaat op ernstige klachten bij griep.

Het is moeilijk te voorkomen dat kinderen minimaal één keer per jaar de griep krijgen en nog vaker verkouden worden. Echter zijn er wel manieren die je zelf kunt toepassen of kinderen kunt leren om het risico zo klein mogelijk te houden of het virus te bestrijden:

  • Bedek mond en neus als je hoest of niest. Niet zo'n moeilijke regel, maar kinderen vergeten dit nogal eens. Leer ze zakdoeken te gebruiken als ze hoesten of niezen en deze na gebruik weg te gooien. Hebben ze deze niet bij de hand, zorg dan dat ze niezen of hoesten in hun mouw, niet in hun hand.
  • Handen wassen. Zelfs volwassenen hebben er nog moeite mee om dit goed te doen, dus is het ook lastig het kinderen te leren. Toch is handen was (met zeep en water) een belangrijke manier om vatbaarheid voor virussen te verkleinen. Doe het in elk geval na elk toiletbezoek en na het niezen of hoesten.
  • Zorg dat objecten en oppervlakten schoon zijn. Het is natuurlijk moeilijk om er als ouder zicht op te houden of dit op school gebeurt, maar zorg in elk geval dat het in huis zo schoon mogelijk is, zeker als het kind al ziek is.
  • Gezond eten. Het is waarschijnlijk overbodig om dit te melden, maar hoe meer groente en fruit kinderen eten, hoe minder vatbaar ze zijn voor ziekte. Met name voeding waar veel fytonutriënten  in zit, doet goed werk. Koop vooral diepgekleurde varianten zoals bosbessen, tomaten, spinazie en zoete aardappelen.
  • Multivitamine en vitamine D: het slikken van een speciale kindermultivitamine, eventueel aangevuld met vitamine D, kan helpen de weerstand te vergroten. Zeker nu de scholen weer zijn begonnen, is het verstandig er elke ochtend een te nemen.
  • Laat het kind goed drinken, door de koorts ligt uitdroging op de loer.
  • Soep, thee en stomen verlichten de luchtwegen waardoor het ademen weer even prettiger is.
  • Bij een verstopte neus kan een neusspray worden gebruikt. Leg altijd een deken of lakentje over je kind heen. Bij koorts komt er veel zweet vrij dus dan is het belangrijk het lichaam zo warm mogelijk te houden.
  • Beperk het zuivelgebruik bij een verkoudheid.
  • Laat het huis goed door luchten.

Heeft u vragen over verkoudheid en griep? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing