De onmisbaarheid van bijen

De onmisbaarheid van bijen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Bijen zijn niet zomaar die leuke geel/zwart gestreepte beestjes die rondom bloemen en planten vliegen. En het zijn ook niet alleen die vervelende diertjes die ons kunnen steken als ze kwaad worden. Bijen hebben een heleboel krachtige eigenschappen in zich en produceren bovendien allerlei substanties waar de mens baat bij heeft. We kunnen simpelweg niet zonder ze.

De bijen

Wie zich verdiept in bijen of praat met een imker, zal er al gauw achter komen hoe waardevol de kleine beestjes zijn. Ze zijn ten eerste ontzettend intelligent. Zo hebben bijen, buiten de primaten om, het meest complexe communicatiesysteem van alle dieren. Ze gebruiken een soort dansende gebarentaal om zichzelf aan elkaar duidelijk te maken en bijvoorbeeld aan te geven dat er voedsel in de buurt is. Het zijn bovendien de enige insecten waar wij voedsel van krijgen. Hun honing is niet alleen lekker maar heeft ook een aantal verbluffende capaciteiten. Het is onbeperkt houdbaar (doordat de bijen de nectar indikken) en heeft een sterke antibacteriële werking. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om wonden te genezen. Bepaalde soorten honing worden in ziekenhuizen daarnaast gebruikt om materiaal te steriliseren en zelfs kanker te bestrijden.

Tumoren verkleinen

Honing is slechts een van de vele substanties die door bijen worden gemaakt en voor allerlei aandoeningen worden gebruikt. Sterker nog, alles dat door bijen wordt gemaakt, is al eens ingezet in de strijd tegen kanker, waaronder bijengif, koninginnegelei en propolis. Propolis is een substantie die bijen maken en gebruiken om de korf te 'plakken' als deze kapot is. Uit tests is al gebleken dat als je propolis direct in tumoren injecteert, dit tot een significante verkleining van de tumor leidt. Bijengif wordt verder gebruik voor spierdystrofie, depressie en dementie. Bijenpollen zijn onder meer goed voor de weerstand en de hart- en bloedvaten. Maar dan zijn we nog niet klaar met het afsteken van de loftrompet. Zonder bijen zouden de schappen in de supermarkt een stuk minder gevuld zijn. Alleen al in Europa bestuiven de bijen 4000 verschillende soorten groenten. Zonder hen zouden onder andere de volgende producten niet meer te koop zijn: appels, perziken, kersen, bramen, pruimen, paprika's, tomaten, aubergines, peulvruchten, vanille, cacao en amandelen.

Massale sterfte

Het is dus wel duidelijk hoe onmisbaar de bijen voor ons zijn. Boeren, wetenschappers en imkers slaan de laatste jaren echter groot alarm over de massale bijensterfte. Met name in Europa en Noord-Amerika zijn hoge sterftecijfers. Jaarlijk overleeft 20 tot 25 procent van al onze bijenvolken de winter niet. De abnormale bijensterfte is volgens vrijwel alle deskundigen het gevolg van een complexe combinatie van factoren. Ziektes en parasieten worden het meest genoemd, gevolgd door te weinig - en te eenzijdig - voedsel en giftige stoffen zoals bestrijdingsmiddelen. De aanwijzingen dat een aantal neonicotinoïden, een recent in gebruik genomen groep insecticiden, een centrale rol speelt, stapelen zich op. Bijen sterven hierdoor direct of aan de bijwerkingen: ze verliezen hun oriëntatievermogen waardoor ze hun kast niet meer terugvinden, ze de geur van bloemen vergeten en hun eigen nest niet meer terugvinden. Bovendien wordt hun zenuwstelsel aangetast. Greenpeace is al een tijd bezig met de actie 'Red de bijen'. Ze willen onder meer met een petitie tuincentra aansporen om geen neonicotinoïden meer te gebruiken. Ook kun je tegen betaling bijen adopteren die dan een goed 'thuis' krijgen bij Odin-imker Jos Willemse. Heeft u vragen over bijen? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing