Slapeloosheid en slaapproblemen: Wat veroorzaakt ze en hoe kom je er vanaf?

Vakantie of niet, zomer of winter.. slaapproblemen raken mensen het gehele jaar door.
Al jarenlang worden studies verricht om allerhande slaapproblemen te verhelpen. Slapeloosheid of slecht slapen komen in allerlei vormen voor en kan voor veel overlast zorgen in je dagelijkse functioneren.

Zowel mannen als vrouwen hebben last van slapeloze nachten, maar gemiddeld gezien komen slaapproblemen (met name bij inslapen) bij vrouwen vaker voor. Dit zou met name komen omdat vrouwen emotioneler reageren en dit effect heeft op hun gemoedstoestand.
Dus: waardoor wordt jouw slaapprobleem veroorzaakt en belangrijker: hoe kom je er vanaf?

1. Waar kun je last van hebben?

Er zijn veel verschillende slaapproblemen, maar we brengen de belangrijkste en meest voorkomende onder de aandacht:

•Problemen met inslapen
Een veelvoorkomend slaapprobleem is het moeite hebben met in slaap komen. Vaak wordt dit gerelateerd aan je gemoedstoestand op dat moment. Wanneer je over veel dingen nadenkt of je zorgen maakt, de dag terug beleeft of een bepaald moment je niet met rust laat, is je hoofd teveel actief bezig om naar de ruststand te gaan en hoe je eigenlijk jezelf wakker.

In die gevallen  wordt vaak geadviseerd voorafgaand aan het slapen (buiten de slaapkamer) dit soort zaken op te schrijven en ‘van je af te zetten’ door er bewust over na te denken voorafgaand aan het slapen. De punt op het papier betekent daarmee ook de punt achter het nadenken. De moeite waard om eens te proberen als je jezelf herkent in dit voorbeeld.
Slaapmiddelen kunnen voor inslapen een oplossing bieden.

•Problemen met doorslapen
Mensen die problemen hebben met doorslapen hebben vaak minder moeite met in slaap komen, maar worden regelmatig wakker en hebben dan moeite weer in slaap te komen, ondanks dat ze moe zijn. Dit verstoort het ritme en de werkelijke effectieve tijd die in rust wordt doorgebracht. Vaak is het even uit bed gaan een goede optie, zodat je lichaam en geest het bed niet met wakker zijn, maar met slapen associëren.

• Slechte kwaliteit van slapen – niet uitgerust zijn
Wanneer je algemeen gesproken geen problemen hebt met inslapen of doorslapen, maar je toch nooit uitgerust voelt, is er vaak sprake van oppervlakkig slapen. Het natuurlijke ritme van een slaap (waaronder de REM fase) loopt dan niet zoals deze hoort of de oppervlakkige slaap zorgt ervoor dat het lichaam (en je geest!) niet helemaal tot rust komen.

Algemene tips en specifieke oplossingen

Bij slaapproblemen zijn er veel algemeen bekende tips die we kennen, maar vaak niet structureel toepassen. Toch is dit voor veel mensen al een mogelijke oplossing (of verlichting) van hun slaapproblemen:

  • Zorg voor ontspanning in de vorm van oefeningen en rust voor het slapen gaan
  • Zorg voor een bepaald ritme en vermijd variërende tijden van slapen en opstaan
  • Gebruik je slaapkamer alleen voor het slapen en maak de ruimte rustig en open
  • Zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging, maar vermijd actieve inspanning vlak voor het slapen gaan
  • Eet niet te zwaar of te laat
  • Vermijd het gebruiken van een televisie, computer, tablet of telefoon. De beelden houden je lichaam in ‘actief’ modus.

Wanneer dit soort tips niet helpen bij je slaapproblemen, kan slaapmiddel verlichting bieden. Hierin kiezen we vaak liever voor homeopathische slaapmiddelen op natuurlijke basis. Medicijnen die via een huisarts of specialist worden voorgeschreven zijn heftiger voor je lichaam en kunnen op termijn verslavend werken. Deze mogen dan vaak ook niet structureel of voor langere tijd worden gebruikt.

Broeders Gezondheidswinkel biedt een assortiment aan slaapmiddelen en slaappillen die je op natuurlijke basis helpen met inslapen, doorslapen en andere slaapproblemen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel