EK 2012: gezellig voetbal kijken of een hoop stress?

Het EK voetbal in Polen en Oekraïne begint over vier weken, maar Nederland lijkt nog geen last te hebben van Oranjekoorts. Misschien is dat maar goed ook, want samen voetbal kijken is heel gezellig, maar kan ook tot de nodige stress leiden.

Het onderzoek

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) blijkt dat de testosteron- en cortisolspiegel stijgt tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd. Testosteron is een hormoon dat toeneemt in competitieve situaties die uitdagend en belangrijk zijn voor de sociale status van de winnaar. Cortisol is een stresshormoon, dat vrijkomt bij lichamelijke stress, maar ook in reactie op een bedreiging voor de sociale status van een persoon.

De onderzoekers bestudeerden 50 Spaanse fans die naar de finale van het WK voetbal in 2010 keken. Een deel van hen (39) keek de wedstrijd thuis, de rest (11) in een openbare ruimte. Voor, tijdens en na de wedstrijd werden speekselmonsters en vragenlijsten afgenomen. Ruim twee weken na de wedstrijd vond een controlemeting plaats.

Uit het onderzoek blijkt dat de fans tijdens de wedstrijd een hogere testosteron- en cortisolspiegel hadden dan op een normale controledag. De onderzoekers suggereren dat de finale van het WK voetbal een bedreiging was voor de sociale status van de fans, aangezien voor fans hun sociale status afhankelijk was van de prestaties van hun nationale team.

Een onderzoeker van de VU: ‘Het lijkt erop dat een verhoging van cortisol bij fans tijdens de wedstrijd een voorbereiding is op het omgaan met negatieve reacties uit hun omgeving als hun club verliest.’

EK stressvoller voor mannen dan voor vrouwen?

Kijken naar de wedstrijd was waarschijnlijk stressvoller voor mannen dan voor vrouwen: mannelijke fans scheidden meer cortisol af tijdens de wedstrijd dan vrouwelijke fans. Mannelijke fans voorspelden ook een groter doelsaldo, waren grotere voetbalfans en ervoeren de wedstrijd als meer frustrerend dan vrouwen.

Uit de resultaten bleek echter dat het geslacht van de fans niet de belangrijkste voorspeller was van de cortisolstijging: het verschil kon volledig worden verklaard door de mate van fanatisme onder de voetbalfans.

De studie toonde ook aan dat jongere fans meer cortisol afgaven op de dag van de wedstrijd dan oudere fans. Een mogelijke verklaring is dat oudere fans beter om kunnen gaan met de stress van een belangrijke voetbalfinale dan jongere fans.

Herkent u deze stressverschijnselen nog van afgelopen WK?

Probeer dan eens Stressnorm. Dit product vermindert de stressgevoeligheid en zorgt voor innerlijke rust.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel