Voorjaar –pas op voor teken!

Jaarlijks worden zo’'n 1,2 miljoen Nederlanders gebeten door een teek, vaak zonder dat ze het in de gaten hebben. Teken kunnen de ziekmakende bacterie Borrelia burgdorferi bij zich dragen. Naar schatting is zo’n 20% van de teken besmet. De borrelia-bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze ziekte is goed te behandelen met antibiotica, maar dan moet je er wel tijdig bij zijn.

Tips tegen teken

Beter is je goed voor te bereiden als je de natuur (ook de tuin) in gaat en alert te zijn op tekenbeten. Enkele handige tips:

  • Bescherm jezelf tegen teken door dichte schoenen te dragen en je lichaam met kleding te bedekken. Stop eventueel je sokken in je schoenen.
  • Controleer jezelf nadat je in de natuur bent geweest altijd op tekenbeten. Kijk vooral goed op warme, vochtige plekken, zoals oksels, liezen, knieholtes en je navel.
  • Heb je een teek: verwijder hem dan zo snel mogelijk met een tekentang. Probeer de teek niet te verdoven met bijvoorbeeld alcohol. Je loopt daarbij het risico dat de reek alleen maar extra speeksel gaat produceren. Eiwitten in het speeksel helpen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, sneller het lichaam binnen te dringen
  • Ontdek je de teek pas in een laat stadium of heeft hij zich al vastgezogen, dan kun je bij de drogist speciale tekentests krijgen waarmee je kunt testen of de teek besmet is.
  • Noteer de dag waarop je de teek hebt verwijderd.
  • Houd daarna tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rondom de beet in de gaten. Raakt de huid geïrriteerd of ontstaat er een rode kring om de plek, ga dan naar de huisarts.

Als u nog vragen heeft over dit onderwerp of over de producten die worden behandeld in deze blog kunt u natuurlijk altijd uw vraag stellen. Plaats een reactie onder deze blog en u krijgt zo snel mogelijk antwoord!

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel