Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?

22.11.2010 • ( Auteur ) Hélène Melis

Vitamines zijn ontzettend belangrijk voor ons lichaam en dat geldt zeker voor vitamine D. Je lichaam haalt deze vitamine uit de UV-straling van zonlicht en met de naderende winter in het vooruitzicht kan je lichaam wel een extra portie gebruiken.  In de winter is het op onze breedtegraad niet mogelijk om vitamine D aan te maken uit zonlicht, omdat de UV-straling daarvoor niet voldoende is. Vitamine D behoort dan ook tot de basissuppletie, een noodzakelijke dagelijkse aanvulling. 

Wat is vitamine D?

Zoals eerder benoemd is vitamine D een vitamine die in het lichaam wordt aangemaakt onder invloed van ultraviolet licht van de zon. Deze vitamine komt weinig voor in de producten die we dagelijks consumeren en daardoor halen we deze vitamine vooral uit externe bronnen als supplementen. Vitamine D heeft verschillende functies in ons lichaam waarvan we de belangrijkste voor je op een rij zetten:

•    Het bevordert een goed calciumgehalte in het bloed, is goed voor de calciumhuishouding en verhoogt calciumopname in de botten.
•    Het speelt een rol bij botaanmaak, is goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten.
•    Het is goed voor het celdelingsproces en speelt een rol in weefselgroei en ontwikkeling.
•    Het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
•    Het is goed voor de spieren en sterke tanden.

Welke gevolgen kan een tekort met zich meebrengen?

Een tekort aan vitamine D zorgt voor een vertraging van de opname van calcium en de opbouw van botten. De vertraging van deze processen kan bij kinderen leiden tot de skeletafwijking rachitis en bij volwassen tot osteomalacie, een verweking van de botten. Een langdurig tekort aan vitamine D kan op latere leeftijd osteoporose, oftewel botontkalking, veroorzaken. Osteoporose vergroot vooral bij vrouwen de kans op botbreuken. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een tekort aan vitamine D ook in verband staat met darmkanker. Een tekort aan deze belangrijke vitamine wordt ook in verband gebracht met andere vormen van kanker maar daar is de wetenschap het nog niet over eens.

Het aanvullen van vitamine D

Om een tekort aan vitamine D aan te vullen, raden wij je aan om dagelijks een voedingssupplement met vitamine D in te nemen. Vitamine D wordt opgelost in vet en daarom is het belangrijk om het supplement in te nemen tijdens het nuttigen van een maaltijd. Meerdere onderzoeken laten zien dat het aanvullen van vitamine D de gevolgen van een tekort bestrijdt. Zo wordt de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, immuunziekten en kanker verkleind en zijn dames op leeftijd minder gevoelig voor botbreuken. Kortom, een belangrijke vitamine waarvan de inname op peil gehouden moet worden!

Vragen?

Heb je nog vragen over vitamine D of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

mi-819801
mi-8715066300125
Vitamine d3 25mcg VITENA
24,95
Meer informatie
holland-pharma-940331
Vit D3 75 mcg Golden Naturals
18,95
Meer informatie

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Stel een vraag
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.