Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?

Het feit dat de donkere dagen aanbreken is niet voor iedereen gewenst. Voor de een leuk voor de ander minder. Het feit blijft dat de donkere dagen voor kerst voor ieder individu een speciale beleving met zich meebrengt. Het nadeel is dat we als mens minder zonlicht krijgen en dit heeft o.a enkele nadelen voor vitamine D.

Wat is Vitamine D?

Vitamine D is een vitamine die in het lichaam wordt aangemaakt onder invloed van ultraviolet licht van de zon. Omdat deze vitamine al weinig voorkomt in de produkten)die we dagelijks consumeren is het al een vitamine die we vaak uit externe bronnen tot ons nemen.

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van de vitamine is het zonlicht.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?

Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Wanneer deze vitamine ontbreekt, verlopen deze processen trager, hetgeen resulteert in rachitis (Engelse ziekte, een skeletafwijking) bij kinderen en verweking van de botten (osteomalacie) bij volwassenen. Een tekort aan vitamine D kan osteoporose veroorzaken.

Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt. Studies bij oudere vrouwen tonen aan dat extra vitamine D, aanvullend op de dagelijkse voeding, het risico op botbreuken verkleint.

Revolutionair nieuws

De bekende eigenschappen van Vitamine D is gelukkig al bij een grote groep mensen bekend. Momenteel komt er ook meer en meer aandacht voor andere functies van vitamine D en de rol ervan bij (preventie van) hart- en vaatziekten, immuunziekten en kanker. Onderzoek heeft uitgewezen dat vitamine D deficiëntie een verband heeft met darmkanker; ander onderzoek brengt vitamine D ook in verband met andere vormen van kanker, maar daarover bestaat nog geen consensus in de wetenschap.

Kortom een onderschatte Vitamine is onmisbaar voor onze gezondheid. Voorkomen is beter  dan genezen. Het liefst willen we dat we het gehele jaar zon hebben, helaas is dit niet mogelijk met ons klimaat. Gelukkig kunnen we in deze donkere maar gezellige tijd supplementeren en kan Broeders Gezondheidswinkel Vitamine D aanbieden.

Als u nog vragen heeft over dit onderwerp of over de producten die worden behandeld in deze blog kunt u natuurlijk altijd uw vraag stellen. Plaats een reactie onder deze blog en u krijgt zo snel mogelijk antwoord!

« terug naar overzicht
Uw vraag stellen
Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Post your comment

Broeders Gezondheidswinkel